Magyar Épületgépészek Napja 2017 - összefoglaló.

Két napos rendezvény, több száz látogató, 8 szakmai konferencia, kiállítás, díjátadók. Mi is történt 2017-ben a Magyar Épületgépészek Napján?

Az Oktatás Napján tervezői pályázat, nemzetközi PhD konferencia és gyártói előadások, diplomadíj pályázat voltak a délelőtt programjában.
Utóbira kilenc pályamű – BSC, MSC, létesítménymérnök MSC – előadások voltak a négy hazai felsőfokú épületgépész oktatási intézményt képviselve.
Egységesen magas színvonalú diplomamunkák magabiztos bemutatására került sor! Szükség volt a két kategóriában is a megosztott első helyek kiadására.

BPMK kötelező szakmai továbbképzés programjának összeállításánál fontos szempont volt, hogy a továbbképzés a BME ÉPGET tanszéke rendezvényéhez kapcsolódóan került megszervezésre. A MMK ÉgT által a képzési évre akkreditált anyag – „Komfortparaméterek tervezhetősége a légtechnikában” – került a Tanszékkel egyeztetve a programba.

Ez minimum két okból bírt jelentőséggel:

  • A képzési törzsanyagot a Tanszék két oktatója, dr Magyar Tamás és dr Goda Róbert dolgozták ki.
  • A Törzsanyag doktori disszertáció anyagát, annak tudományos eredményeit dolgozta fel a gyakorló tervezők számára emészthető, és főképpen hasznosítható tapasztalatokat közvetítő módon.
  • Három kiegészítő előadás tette teljessé a képzési programot.
    Az elsőt Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója tartotta. Ebben azokról az ÉMI által pályázatok segítségével lebonyolított kísérleti projektek monitorizált tapasztalatairól számolt be, igazolva, hogy a komfort és az energetika erősen összekapcsolódó szakmai területek. A komfortra igény van, a komfort megvalósításának ára van!
    A másik előadás szintén a Tanszék tudományos munkájáról szólt. Dr. Kajtár László tanszékvezető és Szabó János doktorandusz komfortelmélethez köthető mérési eredmények alapján tudtak konkrét, a tervezői gyakorlatban hasznosítható eredményekről beszámolni.
    A befejező előadást nagy gyakorlatú tervező kollégánk, Bokor András az igazságügyi szakértői tevékenysége során szerzett tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. „Más kárán tanul az okos!” – elvet ajánlva ismertette az elkerülendő példákat a tervező kollégáknak!

A Kamara Továbbképzési Szabályzata értelmében a Tagozat által akkreditált törzsanyagra épülő képzési napok lebonyolításáért, szervezéséért a területi kamarák a felelősek. Ebben az esetben a BPMK végezte el a szervezés szerteágazó munkáját példamutató precizitással. Több, mint 200 fő regisztrált, és jött el a képzésre.

A szünetekre a catering jól előkészített volt. Mindenki üdítő-, kávé/tea- és szendvics jegyeket kapott, amely alapján a kiszolgálás zökkenőmentesen ment!
A hivatalos befejezést a jelenléti ívek ismételt aláírása jelentette.


Minőség, aktivitás: Dr Czigány Tibor, a gépészkari dékán és Kassai Ferenc, a BPMK elnöke által megnyitott képzési napot dr Chappon Miklós és munkamegosztással Gyurkovics Zoltán moderálta levezető elnökként.
A magas szakmai színvonalú előadásokat nagy kvalitású előadók tartották meg, folyamatosan fenntartott érdeklődés mellett! Pozitív élmény volt az a figyelem, amellyel a hallgatók követték az előadásokat.
Jót tett nyilván az is a figyelemnek, a fegyelemnek, hogy jól ütemezett- és megfelelő hosszúságú szünetek.
Nagyon sok résztvevő igen elismerően nyilatkozott az előadások színvonaláról.

Az ipari partnerek kiállítása, majd 50 résztvevővel jól áttekinthető volt a nem túl ideálisan berendezhető terület okán. Szerencsés volt az idei év újítása az érkezés szerinti helyválasztás lehetősége.
A látogatók száma felette volt a korábbi éveknek, melyhez a konferenciák nagy számú résztvevője és az egyetem hallgatói valamint a középfokú oktatási intézményekből érkezők is hozzájárultak.

A kétnapos szakmai rendezvény zárásaként került sor 2017. december 1-én a Hotel InterContinental szálloda Budapest Báltermében a hagyományos Épületgépész Bálra, amely immár a mérnöktársadalom legkiemelkedőbb társasági rendezvénye.
A bálon az épületgépész mérnökök, a szakmához kapcsolódó kollégák vettek részt feleségükkel, párjukkal. A 320 résztvevő a kétnapos, feszített szakmai programok után lazíthatott, élvezhette a kitűnő báli hangulatot.
A 19 órakor kezdődő bált Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöki nyitotta meg. Az est folyamán kerültek átadásra az Év Épületgépész Tervezője, az Év Épületgépész Oktatója, az Év Épületgépész Mérnöke, az Év Épületgépész Kivitelezője és az Év Épületgépész Márkaképviselője díjak. A Magyar Épületgépészek Szövetsége itt adta át a Meszlényi Zoltán Díjat, a Magyar Mérnöki Kamara pedig a Macskásy Árpád Életmű Díjat és a Macskásy Árpád Alkotói Díjat.
A bálon a Fricska táncegyüttes és Kozma Orsi nagyon jó hangulatot teremtett, a tánchoz a zenét a Gerappa Band szolgáltatta.
Az idei Épületgépész Bál nagyon jó hangulatban telt, igazolva az épületgépész szakmai társadalom egységét.Fő támogatónk
Kiemelt támogatóink
Támogatóink
Média támogatóink
Kiállítóink
Kapcsolat: IMS Budapest Kft. • 1036 Budapest, Lajos utca 120. • Telefon: (06-1) 2500-100, Fax: (06-1) 2500-957 • E-mail: anett.kunszt@ims-budapest.hu